Ucraina primește cel mai mare ajutor din lume de la Norvegia. Aproape 7 miliarde de euro vor fi acordați Kievului

de: Anca Lupescu
06 02. 2023

Norvegia, țară bogată în petrol, dorește să doneze aproape 7 miliarde de euro Kievului, ca parte a unui pachet de sprijin pe cinci ani care ar face din țara scandinavă unul dintre cei mai mari donatori din lume pentru Ucraina devastată de război, a declarat luni guvernul norvegian.

Norvegia sare în ajutorul Ucrainei

Premierul Jonas Gahr Støre a declarat că banii vor fi împărțiți în mod egal între asistență militară și umanitară pe parcursul a cinci ani, defalcați în 1,5 miliarde de euro anual. Pachetul de ajutor propus va fi supus la vot în parlament.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, în total, sprijinul economic, umanitar și militar al Uniunii Europene pentru Ucraina se ridică acum la aproape 50 de miliarde de euro.

La începutul acestei luni, UE a declarat că va dezvălui cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei la aniversarea războiului din 24 februarie. Acesta va viza, printre altele, tehnologia utilizată de mașina de război a Rusiei.

Norvegia, care nu este membră a UE, a acordat anul trecut Ucrainei un ajutor civil și militar de peste 10 miliarde de coroane (1 miliard de euro).

„Va duce la o utilizare sporită a banilor din petrol”, a declarat Gahr Støre, adăugând că speră ca „o mare majoritate” din parlamentul norvegian să aprobe pachetul de ajutor. Este de așteptat ca o majoritate parlamentară să adopte propunerea.

Ucraina vrea avioane de luptă

Ministrul ucrainean al apărării se așteaptă la ajutor din partea Occidentului în privința avioanelor de război

„Sprijinirea Ucrainei înseamnă sprijinirea unui popor care se confruntă cu războiul, dar este, de asemenea, un sprijin pentru securitatea noastră fundamentală”, a declarat Gahr Støre într-o conferință de presă.

„Le arătăm ucrainenilor că îi vom sprijini pentru o perioadă lungă de timp”, adăugând că acest lucru ar face „posibilă o mai bună planificare, astfel încât banii să fie folosiți acolo unde nevoile sunt cele mai mari”.

La o conferință desfășurată mai devreme luni la Oslo, Gahr Støre a vorbit despre o nouă Cortină de Fier care desparte estul de vest.

„Implicațiile pentru Europa sunt greu de supraestimat. O Rusie în izolare autoimpusă este o veste proastă pentru noi toți.” El a mai spus că „nevoile Ucrainei sunt imense”.

Guvernul de la Oslo a propus, de asemenea, creșterea ajutorului pentru țările afectate de războiul din Ucraina cu 490 de milioane de euro – acești bani ar trebui să fie folosiți pentru ajutor umanitar și alimente.

Săptămâna trecută, guvernul norvegian a declarat că profiturile obținute din petrol ar trebui să fie destinate finanțării unui ajutor mai mare pentru Ucraina.

Norvegia este unul dintre cei mai mari exportatori de combustibili fosili din Europa, iar conflictul din Ucraina i-a sporit veniturile din gaz. Cu toate acestea, Norvegia a respins acuzațiile potrivit cărora ar profita de pe urma războiului din Ucraina.

Graba țărilor europene de a-și asigura surse alternative de energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape un an, a crescut dramatic cererea – și prețul – pentru petrolul și gazele norvegiene.